Domowa pizza na cienkim cieście

57981_95158_14252402791318_fa9b45b51aa2b7ca9a56219c9dac9f260e1cc10b-w602

Jeśli macie ochotę na domową pizzę, o niebo lepszą niż w najlepszej pizzerii, to przedstawiam Wam przepis znaleziony dawno temu na idealne, według mnie ciasto. Spróbujcie, bo robi się je naprawdę szybko i łatwo a niesamowity efekt murowany.

Ciasto (na 3 duże pizze):
- 3 szkl. mąki
- pół kostki drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- dwie łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
- 2-3 łyżki ziół prowansalskich
- ok. szklanki ciepłej wody

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy sól, cukier, olej, zioła prowansalskie i ponownie mieszamy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż nie będzie kleiło się do rąk. Odstawiamy na ok. pół godziny w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer).

Dodatki (oczywiście można dodać co tylko się chce, ale podam Wam swoje dodatki, które świetnie kompnują się z ciastem)
- pierś z kurczaka (pokrojona na średniej wielkości kawałki i podsmażona w przyprawie do gyrosa)
- cebulka
- kukurydza
- papryka czerwona
- ser feta
- ser żółty
- kiełbaska

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na taka wielkość, jaką mamy blaszkę. Smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy lub bazylią i nakładamy dodatki. Zasypujemy serem i na wierzch układamy kiełbaskę.
Pieczemy w 220 st. około15-20 min. Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem. SMACZNEGO! :)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.